Junii Brasoveni, 30 Aprilie
Junii Brasoveni reprezinta un complex de obiceiuri care combina practici pre-crestine cu manifestari crestine pentru a reda vechiul mit al mortii si renasterii rituale a timpului calendaristic.
Radacinile sarbatorii se pierd in negura timpurilor. Nu se mai stie astazi daca sarbatoarea era la origine un ritual de initiere a tinerilor sau daca marca singura zi a anului in care populatiei romanesti ii era permis sa intre liber in orasul sasesc Kronstadt/Brasov.


Junii Brasoveni
Din arhiva Centrului Judetean pentru Conservarea
si Promovarea Culturii Traditionale, Brasov
Junii Brasoveni
Din arhiva Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Brasov
Junii Brasoveni
Din arhiva Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Brasov
Tinerii din cartierul brasovean Schei (in trecut un sat traditional romanesc), imbracati in fantastice costume populare, trec calare prin centrul orasului urmati de formatii de muzicanti.
Unele din costumele lor elaborate sunt vechi de peste 150 de ani, iar cel mai migalos lucrat are peste 40000 de paiete stralucitoare si cantareste aproape 10 kilograme !
Sarbatoarea Junilor Brasoveni se desfasura in trecut pe parcursul a zece zile: incepea pe 25 Martie, de Blagovestenie, o importanta sarbatoare in calendarul popular si bisericesc, continua in Duminica Floriilor si dura apoi inca opt zile incapand cu Duminica Pastelui.
Sarbatoarea era organizata cu minutiozitate: erau reguli precise cu privire la intrarea si iesirea din ceata Junilor, aveau loc acte rituale la anumite momente bine alese in anumite zile, erau interdictii de varsta impuse participantilor, se organizau mese rituale, dansuri rituale (cateaua, hora), se foloseau obiecte rituale (surla, buzduganul), aveau loc practici de fertilitate si virilitate, etc.
Odata cu transformarea satului Schei intr-un cartier al Brasovului, multe din semnificatiile originale s-au pierdut, dar sarbatoarea ramane totusi un eveniment deosebit de interesant. Parada calare ce porneste din Piata Unirii - centrul istoric al Scheiului - inspre Piata Sfatului si apoi catre Pietrele lui Solomon s-a pastrat fara schimbari majore. De asemenea aruncarea buzduganului, odinioara o proba a puterii si a virilitatii.
Hora de la Pietrele lui Solomon functiona in trecut ca un fel de judecata populara, caci cei care incalcau regulile comunitatii nu erau acceptati in hora, iar daca totusi o faceau, hora se oprea brusc pana cand acestia o paraseau.
Asadar un eveniment complex si plin de semnificatii, Junii Brasoveni isi intampina an de an oaspetii.


Surse: Ion Ghinoiu, Sarbatori si obiceiuri romanesti
Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Brasov (www.folclor-bv.ro)

Junii Brasoveni
Din arhiva Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale, Brasov"


<< evenimente