Acasa Misiune Generator de ture Impresii Fotografii


Cuvant calatorului

Valul
"Tu ce bei ? Apa sau valul ?"
(John Fowles, Magicianul)


Imi amintesc caldura mainilor lor cuprinzandu-mi manutele mele de copil. Imi amintesc mirosul de brad al padurii. Imi amintesc catelusii de langa cabana, carora le aduceam de mancare de fiecare data cand ne intorceam de la cantina. Imi amintesc soarele de vara filtrat de copacii mari, pentru mine adevarati giganti.
Bunicii mei - Dumnezeu sa-i odihneasca - ma luau cu ei in excursii. Asa am cunoscut Muntele. Si de atunci Muntele mi-a ramas drag. Si am invatat sa pretuiesc bogatiile sale.
Astfel, ca copil si mai apoi ca tanar, Muntele a insemnat pentru mine un mod de a fi. Am evitat discotecile, fumatul, bautura si chiar televizorul, gasindu-mi linistea in inima Muntelui. Asa am cunoscut si oamenii Muntelui, taranii cu traditiile lor pastrate cu sfintenie. Asa m-am indragostit de Romania reala.
E adevarat, erau alte vremuri. Tentatii nu erau ele prea multe : in anii intunecati ai comunismului, putinele baruri si discoteci erau frecventate mai mult de turisti straini, nu era o variatie prea mare de tigari si bauturi, iar programul la televizor incepea la 20:00 si se termina la 22:00 (in aceeasi zi). De droguri si de prostitutie nici nu auzisem. Internet nu exista. Cinematografele aduceau filme proaste si uneori se intrerupea curentul in sala de proiectie, iar iarna puteai ingheta pe scaun. Piesele de teatru erau "poluate" ideologic. Asa ca ne ramaneau excursiile in natura. Si atunci, fara sa constientizez, am ales sa beau valul, nu apa.
Intre timp lucrurile s-au schimbat, si in bine, si in rau. Acum este simplu sa apesi butoanele telecomandei la orice ora din zi sau din noapte si vei fi invadat de stiri, reclame, filme sau muzica. Este simplu sa mergi la cel mai primitiv chiosc sau benzinarie si sa alegi un pachet de tigari sau o sticla de lichior. Este simplu sa dai o raita in centrul oricarui oras, cat de mic, si sa gasesti baruri si discoteci. Este simplu sa te conectezi cu oricine din lumea larga de la orice Internet cafe. Dar cat de simplu este oare sa comunici cu adevarat ? Acum este simplu sa bei apa si sa ignori valul. E mai comod asa.
Poate ca Muntele ne va salva si de data asta. Poate ca prin el vom sti sa redevenim ce am fost meniti a fi. Poate ca prin el vom redescoperi comunicarea cu semenii nostri, spiritualitatea si candoarea lor, inocenta copilariei. Poate vom sti sa facem in asa fel ca atunci cand fiii si nepotii nostri vor fi intrebati "Tu ce bei ? Apa sau valul ?", ei sa aleaga fara ezitare valul.


Sorin Cristescu, Ianuarie 2006

Pentru comentarii, sugestii, idei, povestiri, va rog sa ma contactati la adresa sorin@incogniterra.org sau lasati un mesaj prin formularul de mai jos.

acasa

toate cuvintele calatorului


Nume:

E-mail:

Mesaj:


Toate mesajele: