Acasa Misiune Generator de ture Impresii Fotografii


Cuvant calatorului

Lupul, Calusul si Capita

Prin urmare iata-ne in Uniunea Europeana. Multi, poate majoritatea locuitorilor tarii se bucura. Si este normal. Dar mai sunt si dintre cei care nu se bucura. Unul dintre ei este lupul. Ma refer la lupul din padure. Din padurea care este agresata, comercializata, defrisata legal sau ilegal, numai ingrijita nu prea. Si acum ca suntem parte a marii familii europene poate vom mai stavili abuzurile contra padurii, dar economia noastra va cere tot mai multe resurse si padurile vor fi si ele vizate. Si odata ce padurile ar disparea, si lupul, care de milenii are un rol aparte in folclorul nostru, ar pieri.

Nu trebuie sa repetam greselile Vestului. Nu trebuie ca in numele dezvoltarii economice temporare si efemere sa ne distrugem resursele perene, cum este padurea.

Decat sa repetam aceste greseli, cu consecinte permanente si devastatoare, mai bine sa contribuim si noi la zestrea Uniunii Europeane cu inestimabilul nostru tezaur natural, printre care se numara ultimele paduri virgine din Europa si cele mai multe carnivore mari de pe continent.

Merg prin tara, vad cum padurea este distrusa si ma intreb : vom mai avea lupi peste 5 ani ? Dar peste 10 ?

Taranii nostri isi calauzeau viata dupa traditii ancestrale, mostenite din batrani si pastrate cu sfintenie. Unii inca o mai fac. Unii inca mai danseaza Calusul, acest dans cu origini pre-crestine, incarcat de o simbolistica unica. Dar pe masura ce satele sunt depopulate de tinerii in cautare de slujbe mai bine platite in orase si pe masura comercializarii si trivializarii unor obiceiuri altadata considerate sfinte, Calusul devine o simpla atractie turistica.

Nu trebuie sa repetam greselile Vestului. Nu trebuie ca in numele progresului sa ne uitam traditiile, ba si mai rau, sa le banalizam si sa le transformam in profit pentru turismul de masa. Mai bine sa intram in Uniune cu traditii vii, autentice, pastrate din mosi-stramosi. Mai bine sa contribuim la bugetul UE cu acest tezaur inestimabil si sa-l pastram cu sfintenie.

Merg prin tara si vad sate parasite, traditii pierdute sau comercializate fara sens si ma intreb : vom mai avea traditii peste 5 ani ? Dar peste 10 ?

In orice excursie prin Romania nu se poate sa nu remarci capitele de fan, facute inca cu grebla, ca intotdeauna. In Europa de Vest ele au disparut de mult - toate sunt facute cu masini speciale al caror rezultat sunt niste mase paralelipipedice sau cilindrice de paie, fara nici un pic de "suflet".

Merg prin tara si inca vad capite de fan facute cu grebla, dar ma intreb : vom mai avea capite peste 5 ani ? Dar peste 10 ?

Ma veti intreba "si ce daca" ? Imi veti spune ca ce daca n-o sa mai avem lupi, capite sau traditii. Ei bine, eu cred ca acestea sunt nu numai simboluri ale unicitatii culturii noastre, ci chiar stalpii ei. Si o natiune care-si pierde cultura, se pierde pe sine, nu mai exista.

Ca sa nu ne dizolvam intr-o masa amorfa de popoare, un singur lucru este cu adevarat important : sa stim sa intram in Uniunea Europeana asa cum ar fi facut-o stramosii nostri, cu capul sus. Si cu lupul, cu Calusul si cu capita de fan.


Sorin-Alexandru Cristescu, Ianuarie 2007

Pentru comentarii, sugestii, idei, povestiri, va rog sa ma contactati la adresa sorin AT incogniterra.org sau lasati un mesaj prin formularul de mai jos.

acasa

toate cuvintele calatorului


Nume:

E-mail:

Mesaj:


Toate mesajele: